Organizator

Programiraj za Hrvatsku je nacionalna mreža građanski orijentiranih volontera, koji svojim vještinama doprinose u korištenju interneta kao platforme za javne službe, državnu upravu i građanske usluge. Programiraj za Hrvatsku povezuje developere, dizajnere, aktiviste, gradske inicijatore, organizatore i pokretače ideja koji volontiraju u suradnji s gradskim vlastima i gradskim organizacijama da vlasti usvoje otvorene internetske tehnologije

Programiraj za Hrvatsku je inicijativa za uključenost građana u lokalne aktivnosti; nacionalna mreža građanski orijentiranih volontera, koji svojim vještinama doprinose u korištenju interneta kao platforme za javne službe, državnu upravu i građanske usluge. Programiraj za Hrvatsku udružuje građane, dizajnere, developere i mlade poduzetnike da grade potrebne stvari za dobrobit svoje zajednice i sugrađana. Naš cilj je povećati interaktivnost gradova, potaknuti bolji odaziv gradova i kreirati smislenu promjenu kroz tehnologiju. Inicijativa je osnovana 2014. godine radi promicanja otvorenih tehnologija u službi građana te povećanje transparentnosti javne uprave u svrhu poboljšanja civilnog društva.

Naš cilj je izrada i održavanje lokalnih primjera zajedničkih ciljeva i strateških ishoda:

 • Javne službe i državna uprava koriste tehnologiju efikasnije,
 • Građani i zajednica rješavaju civilne probleme,
 • Gradovi zajedno surađuju za bolje rezultate, i,
 • Građanske aplikacije su građene na povezanim, otvorenim podacima.

Dan otvorenih podataka

Dan otvorenih podataka je vikend građanskih inovacija koji se krajem zime događa istovremeno u brojnim gradovima diljem svijeta, najčešće kroz tri dana uoči vikenda. Tijekom vikenda, slavimo i globalni Dan otvorenih podataka!

Dan otvorenih podataka, Zagreb, Hrvatska je moguć uz volonterski angažman i s mnogo ljubavi Code for Croatia i GONG.

Civilno hakiranje

Nasuprot onom što sada mislite, “civilni hakeri” nisu vrsta hakera kojima je svrha činiti štetu - upravo suprotno. Civilni hakeri su tehnologisti, aktivisti, dizajneri, poduzetnici, inženjeri - svi - koji su voljni surađivati s ostalima u stvaranju, građenju i inovaciji u izazovima njihovog susjedstva, gradova, općina, županija i države. Natjecanja za aplikacije i druge vrste manifestacija civilnog hakiranja pomažu u podupiranju razvoja velikih (i rastućih) zajednica koje se sada mogu okupiti i bolje surađivati. Rješenja do kojih te skupine dolaze sve su snažnija i mislim da se na njih s pravom gleda kao na dio odgovora na probleme s kojima se vlada suočava pri korištenju tehnologija i u efikasnom obavljanju posla.

Principi za vlast 21. stoljeća

Od raznih opcija koje se iznose u posljednjih nekoliko godina s ciljem poboljšanja načina na koji vlada primjenjuje tehnologiju, smatram da postoje tri osnovne teme koje možemo identificirati:

 • Reforma vladinog procesa nabave (jer se odnosi na akviziciju IT opreme).
 • Izgradnja unutrašnje sposobnosti vlade da bolje upravlja IT projektima (osobito onim većim projektima).
 • Postavljanje API-ja i puštanje otvorenih podataka kako bi se stvorila platforma na kojoj treće strane mogu razvijati nove aplikacije i usluge (“vlada kao platforma”).

Press

Možete nas dobiti putem linka.

Kako ti možeš pomoći

 1. Pomozi nam volontiranjem na Open Data Day konferenciji i vikendu.
 2. Pridonesi pisanjem sadržaja za Open data Day Hrvatska službene stranice. Potraži link za uređivanje u ponožju stranice.
 3. Pomozi unaprijediti službenu stranicu događaja programiranjem novih funkcionalnosti i poboljšanju koda službenih stranica. Pročitaj readme.md na GitHubu.
 4. Doniraj ili sponzoriraj događanje. Zainteresirani donori i sponzori mogu nam se javiti putem kontakt linka iz podnožja stranice.

Kodeks ponašanja

Pročitaj službeni Programiraj za Hrvatsku Kodeks ponašanja na Githubu.