Rezervirajte datume od 4. do 6. ožujka 2022. za Dane otvorenih podataka

Zdravo svima,

Pozivamo vas da prvi vikend u ožujku provedete s ekipom građanskih hakera i hakerica, podatkovnih entuzijasta i entuzijastkinja svih profila sudjelujući online u raspravama i izazovima koji otvaranjem podataka žele unaprijediti kvalitetu života u zajednici.

Dane otvorenih podataka organiziraju Gong i grupa građanskih hakera Code for Croatia umreženi u globalnu Open Data Day mrežu već osmu godinu za redom.

Konferenciju “Otvorenim podacima protiv infodemije” u petak, 4. ožujka 2022., pratite putem YouTube kanala Code for Croatia i Gonga, te na Facebook profilu Gonga s početkom u 10 sati.

Kako se šire dezinformacije o COVID-u, tko su najutjecajniji dezinformatori i kakva je u tome uloga mainstream medija i medija specijaliziranih za provjeru točnosti tvrdnji u javnom prostoru, odgovorit će znanstvenice i znanstvenik sa sveučilišta u Rijeci, Osijeku i Dubrovniku.

Koliko su besplatni i dostupni za ponovnu uporabu prostorni podaci i podaci o prirodi i okolišu u Hrvatskoj, te koja će tijela javne vlasti nakon izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama imati pravo naplaćivati otvaranje svojih podatkovnih registara, poslušajte na panelu ‘Podaci otvoreni samo za bogate’ od 12 sati.

‘Tko vas plaća’ često je pitanje koje se lani često postavljalo civilnom društvu kao dio difamacijske kampanje o financiranju i radu udruga.

Ako ste znatiželjni, istraživači, aktivisti, novinari, programeri, javni službenici, dužnosnici koji donose odluke, inovatori, poduzetnici kojima su otvoreni podaci pogonsko gorivo, ili imate sjajnu ideju i tražite s kime bi ju mogli podijeliti, pa i ostvariti - pridružite nam se.

Virtualni vikend hackaton

Online vikend hackathon otvaramo u subotu, 5. ožujka, u 10 sati, predstavljanjem prijavljenih projekata, a pridružiti nam se možete i na vikend radionicama na kojima ćete naučiti kako automatizirati preuzimanje (skrejpanje) podataka s web mjesta, doznati više o Pro funkcionalnost platforme za digitalni pristup pravu na informacije, ImamoPravoZnati.org, poslušati predavanje ekonomskog istraživača i data entuzijasta Ivana Žilića o važnosti podataka za ekonomska istraživanja, te dobiti pristup jedinstvenoj bazi podataka o politički izloženim osobama Istočne i Srednje Europe i Zapadnog Balkana PEP Explorer.

Sudjelujte u programu - bilo da želite predstaviti svoj projekt, ideju ili na drugi način doprinijeti raspravama prijavite svoj prijedlog putem foruma:

Za sva pitanja i informacije slobodno nam se obratite.

Više detalja o programu konferencije i setovima podataka koje pripremamo.

S poštovanjem, Melisa Skender koordinatorica digitalnih alata Gonga

Izvor: codeforcroatia.org