Otvoreni podaci zahtijevaju otvorenu vlast. Oni nisu samo vrijedan ekonomski, nego i društveni resurs. Pokazalo se to najbolje u izvanrednim okolnostima koje su obilježile prošlu godinu. Najveći broj aplikacija, od Andrije za praćenje epidemije, do Potres2020 razvijen je zahvaljujući ustupanju podataka koje skupljaju institucije i ustanove - a pristup kojima je javnosti onemogućen ili otežan.

Europska Direktiva o otvaranju podataka javnog sektora koja stupa na snagu u srpnju ove godine obvezuje tijela javne vlasti da svima omoguće pristup podacima koje prikupljaju u otvorenom formatu. Može li transponiranje Direktive u Zakon o pravu na pristup informacijama istovremeno biti iskorišteno i za ograničavanje pristupa podacima o poslovanju javnih poduzeća, ustanova i institucija, da li ćemo morati plaćati pristup otvorenim podacima - na ova i druga pitanja odgovarat će članovi radne skupine za izradu nacrta prijedloga izmjena Zakona.

Otvoreni podaci javnog sektora vrijedan su resurs iresurs i za znanstvena istraživanja o čemu će govoriti znanstvenici Sveučilišta u Zagrebu uključeni u Twinning Open Data Operational (TODO).

Raspored