Hrvatska je prema statistikama među prvih 15 zemalja u EU prema otvorenosti podataka, no oni ključni za gospodarski rast, istraživačke projekte i transparentnost vlasti i dalje su teško dostupni.

Predstavljena je demo verzija hrvatske inačice aplikacije FixMyStreet koja građanima omogućava jednostavnu prijavu kvarova i problema u naselju gdje žive bez potrebe da sami tragaju za nadležnom javnom službom.

Udruga BIOM već je na stranicama Code for Croatia postavila projekt Robo-MZOIP. Radi se o web scraperu koji prati nove dokumente o postupcima procijene utjecaja na okoliš dodane na web stranici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, radi katalog zahvata i dokumenata, a po potrebi nove zahvate objavljuje putem twittera.

Na prvom testiranju bila je i beta verzija Mozaika veza, projekta koji GONG provodi uz financijsku podršku Google Digital News Innovation Funda. Ova baza na jednom bi mjestu skupila sve podatke o politički izloženim osoba (PEP) iz javnih izvora i omogućila njihovo brzo i jednostavno pretraživanje.

Ekipa u sastavu Filip Rodik, Benedikt Perak i Veljko Kukulj odabrala je temu saborskih transkripata rasprava i zastupničkih pitanja 7. 8.i 9. saziva sabora.

Postavljena je i prva verzija vizualizacije putnih troškova Vlade RH u posljednja tri mandata prikupljenih putem platforme ImamoPravoZnati. Ministre koji nisu dali potpune podatke aplikacija ne prikazuje. Nedostatak podataka jedna je od tema koju su na panelima konferencije o pet godina otvorenih podataka u Hrvatskoj korisnici najčešće spominjali.

Pročitaj više na gong.hr