#ODD2018

Kako Hrvatska odgovara na izazove digitalne transformacije javnog sektora, saznajte u petak 2. ožujka na konferenciji u Sveučilišnom računarskom centru povodom globalnog Dana otvorenih podataka.

Do kraja godine imat ćemo nacionalnu strategiju digitalne Hrvatske za idućih deset godina, obećao je premijer Andrej Plenković na nedavno održanoj konferenciji o jedinstvenom digitalnom tržištu, točnije – izazovima digitalne transformacije poslovnog sektora. Gdje je tu mjesto za sustavno otvaranje javnih podataka u Hrvatskoj, koje su potrebe, a kakvi resursi – raspravljat će se 2. ožujka na konferenciji u Sveučilišnom računarskom centru SRCE povodom globalnog Dana otvorenih podataka.

Zagreb je, naime, među 200-tinjak gradova diljem svijeta u kojima se ovaj Dan obilježava organiziranjem panel rasprava i vikend datathonom koji okuplja civilne haktiviste - informatičare, hackere, developere, novinare, aktiviste – ukratko sve „open data“ entuzijaste na zajedničkom zadatku, pomoću otvorenih podataka rješavati izazove transparentnosti i otvorenosti vlasti.

Ove godine Dani otvorenih podataka posvećeni su obilježavanju pet godina primjene pravnog okvira za ponovnu uporabu informacija i otvorene podatke u RH. Stoga će teme panel rasprava biti fokusirane na koristi koje je otvaranje javnih podataka do sada stvorilo ne samo za hrvatsko gospodarstvo, nego i društvo u cjelini kroz nove aplikacije i istraživanja. Govora će biti i o konkretnim izazovima i koracima koji slijede tijelima javne vlasti i korisnicima u cilju jačanja transparentnosti i otvorenosti vlasti i javnih podataka.

Pročitaj više na gong.hr…