Vikend civilnih inovacija dvodnevno je druženje na Danima otvorenih podataka kojem je cilj otključavati zaključane podatke od javnog interesa. Ljudi različitih profila i znanja kroz timski rad pridonese pozitivnim društvenim promjenama.

Novinar_ka si i želiš otključati podatke iz PDF-a, ili aktivist_ica s idejom za aplikaciju koja bi ubrzala rješavanje nekog zajedničkog problema, ili programer_ka, web developer_ka, dizajner_ica, analitičar_ka, istraživač_ica, samo znatiželjan_a - uključi se online prvog vikenda ožujka i pridruži nekom od predloženih projekata. Ili dođi s vlastitim i nađi istomišljenike koji će na njemu raditi s tobom.

Ako niste sigurni_a što biste mogli_e raditi na hackathonu, voditelji Code for Croatia Lana, Miroslav i Filip odgovarat će online na sva pitanja o tome što su haktivisti ili civilni hakeri, što oni radi, čime se bave i kako im se možete priključiti.

Novinarski korner namijenjen je zainteresiranima za alate s kojima radimo na otključavanju podataka iz PDF-a, preuzimanje iz JSON-a, čišćenje podataka, njihovu analizu i prezentaciju. Iskoristite prostor komentara da predstavite svoje projekte, postavite pitanje, podijelite prijedloge i ideje.

Raspored

10:00 - 10:45 Uvod: Predstavljanje projekata gledaj online

11:00 - 18:00 Radne grupe: Hackathon projekti

Dodatni sadržaji:

11:00 - 12:00 AMA: Pitaj što te zanima o Code for Croatia skupini civilnih hakera i haktivista gledaj online

13:00 - 14:00 Novinarski korner

Nastavak na raspored za sljedeći dan: nedjelja, 7. ožujka 2021 »

Hackathon projekti

Popravi.to

Budi dio ekipe koja razvija Popravi.to - besplatni servis za prijavu problema i oštećenja na lokalnoj javnoj infrastrukturi. Javi nam se ovdje ako se želite priključiti projektu. Više o projektu pročitajte u kick-offu.

Parlametar

Istraži podatke o radu saborskih zastupnica i zastupnika koje skuplja Parlametar, predloži set podataka kojim bi se želio baviti. Traže se znatiželjni_e koje zanimaju aktivnosti saborskih zastupnica_ka, volonterke_i za čišćenje i pripremu podataka u excelu, viz majstori_ce za analizu i prikaz podataka.

ESF natječaji

Koliko je natječaja za sredstva iz Europskog socijalnog fonda odgođeno i nikada raspisano, i koliko smo novca na taj način izgubili, istražite čisteći i pripremajući podatake u excelu. Traže se vizualni_e majstori_ce koji bi ih analizirali i atraktivno grafički prikazali.

TODO DOGWEB ZG

Priključi se ekipi koja razvija DOGWEB ZG – aplikaciju za sve pseće sadržaje u Zagrebu (od parkova i kanti za smeće pa do trgovina i veterinara). Traže se volonteri_ke za izradu i dizajn mobilne/web aplikacije DOGWEB ZG na temelju otvorenih podataka o psećim sadržajima u gradu Zagrebu.

Financiranje medija iz proračuna

Traže se volonteri_ke za čišćenje i pripremu podatka u excelu.

Vizualizacija baze spomenika iz znanstvenog rada Sanje Horvatinčić

Baza podataka 1.737 spomenika iz razdoblja socijalizma u Hrvatskoj. Traže se volonteri_ke koji bi mapirali i/ili vizualizirali podatke postavljene na Arches platformi za obradu i prikupljanje podataka o kulturnoj baštini. Više na linku.

Prati event i na Facebooku.